Seaglass

Seaglass, zeeglas of zeemeerminnen tranen zijn stukjes afvalglas die vele jaren geleden gedumpt werden in onze oceanen en na een lange reis hun weg gevonden hebben naar de vele kusten. Deze geschenken van de zee zijn door de constante, natuurlijke beweging van het water en het tuimelen over het zand, omgetoverd in mooi gepolijste edelstenen. Elk stukje seaglass is uniek en heeft een mysterieus verleden waarbij sommige stukjes zelfs meer dan honderd jaar oud kunnen zijn. De meest gevonden kleuren zijn wit, groen en bruin.

Verzamelen

Door onze wegwerpmaatschappij en het motto: “Verbruik de inhoud en gooi de fles weg” en de slechte gewoonte van ons om afval in de oceanen te dumpen, zijn er stranden waar seaglass meters onder de grond kan liggen.

Recycleren

Natuurlijk probeer ik de mooiste stukjes te gebruiken, maar oneffenheden horen bij het karakter van echt seaglass.
Elk stuk is uniek, met zijn eigen verhaal waar het werd gevonden en wat het ooit was.

Omtoveren

Mijn doel is om de ruwe schoonheid van seaglass te behouden en ze in combinatie met 925 zilver om te toveren tot een simpel, eenvoudig juweel. Ik vind het belangrijk te benadrukken dat ik het gevonden seaglass niet verder bewerk. 

Waar te vinden?

Zeeglas is niet op alle stranden gemakkelijk te vinden. Zo zijn natuurlijke, afgelegen rotsstranden een geweldige plek om te zoeken. Tijdens een storm zijn het deze rotsachtige gebieden waar bv glazen flessen kunnen breken en waar na verloop van tijd zeeglas zicht vormt.

Eén van de belangrijkste eigenschappen die een locatie moet hebben is dat er stroming moet zijn zodat de stukjes kunnen aanspoelen. Daarnaast helpt een rotsachtige kust bij het tegenhouden van de stukjes bij afgaand tij. Kijk daarom bij laagtij in een kleine baai of op stranden waar er veel golven zijn. Hier kan je voornamelijk schelpen, stenen, zeewier en microplastics vinden, maar ook zeeglas!

Wanneer mag je het “zeeglas” noemen? Als er geen scherpe en blinkende stukjes meer aan te zien zijn.

Locaties

Frankrijk
Plage du Havre
Les sables d’Olonne
Plage de Saint-Sordelain – Royan
Plage Sud Soulac
Plage du Le Pin Sec
Les cavaliers – Anglet
Plage du Centre – Bidart

Spanje
Praia de Soesto – Soesto
Praia do Castelo – Muros
Praia da corna – Palmeira
Praia de pateiro – Os Campos
Playa de Punta Candor – Rota
Paseo Fernando Quinones – Cadiz
Playa de los Tarajales – Tenerife

Portugal
Benagil cave – Benagil
Praia da Corredoura – Benagil
Praia dos Frades – Peniche
Praia do Evaristo – Evaristo
Praia da Balbina – Evaristo

Italië
Positano – Amalfi
Spiaggia Del Morto – Cagliari
Tuerredda beach – Cagliari
Spiaggia Porto Pirastu – Cagliari