Seaglass

Seaglass, ook wel bekend als zeeglas of zeemeerminnen tranen, zijn stukjes glasafval die vele jaren geleden in onze oceanen zijn gedumpt en na een lange reis hun weg hebben gevonden naar de kusten. Deze geschenken van de zee zijn door de voortdurende natuurlijke beweging van het water en het rollen over het zand veranderd in prachtig gepolijste edelstenen. Elk stukje seaglass is uniek en draagt een mysterieus verleden met zich mee, waarbij sommige stukjes zelfs meer dan honderd jaar oud kunnen zijn. De meest voorkomende kleuren die worden gevonden zijn wit, groen en bruin.

Verzamelen

Vanwege onze wegwerpmaatschappij en het motto “Gebruik de inhoud en gooi de fles weg”, samen met onze slechte gewoonte om afval in de oceanen te dumpen, zijn er stranden waar seaglass zich metersdiep onder het zand kan bevinden.

Recycleren

Natuurlijk streef ik ernaar om de mooiste stukjes te gebruiken, maar oneffenheden horen bij het karakter van echt seaglass. Elk stuk is uniek, met zijn eigen verhaal over waar het is gevonden en wat het ooit was.

Omtoveren

Mijn doel is om de natuurlijke schoonheid van seaglass te behouden en het in combinatie met 925 zilver te transformeren tot eenvoudige en minimalistische juwelen. Het is belangrijk om te benadrukken dat ik het gevonden seaglass niet verder bewerk.

Waar te vinden?

Zeeglas is niet gemakkelijk te vinden op alle stranden. Natuurlijke, afgelegen rotsstranden zijn bijvoorbeeld geweldige plekken om te zoeken. Tijdens een storm breken glazen flessen vaak op deze rotsachtige gebieden, waardoor na verloop van tijd zeeglas ontstaat.

Een van de belangrijkste kenmerken van een geschikte locatie is de aanwezigheid van stroming, zodat de stukjes zeeglas kunnen aanspoelen. Daarnaast helpt een rotsachtige kust bij het tegenhouden van de stukjes tijdens eb. Kijk daarom tijdens laagtij in kleine baaien of op stranden waar veel golven zijn. Hier kun je voornamelijk schelpen, stenen, zeewier en microplastics vinden, maar ook zeeglas!

Wanneer kun je het “zeeglas” noemen? Als er geen scherpe en glanzende randen meer aan zitten.

Locaties

Frankrijk
Plage du Havre
Les sables d’Olonne
Plage de Saint-Sordelain – Royan
Plage Sud Soulac
Plage du Le Pin Sec
Les cavaliers – Anglet
Plage du Centre – Bidart

Spanje
Praia de Soesto – Soesto
Praia do Castelo – Muros
Praia da corna – Palmeira
Praia de pateiro – Os Campos
Playa de Punta Candor – Rota
Paseo Fernando Quinones – Cadiz
Playa de los Tarajales – Tenerife

Portugal
Benagil cave – Benagil
Praia da Corredoura – Benagil
Praia dos Frades – Peniche
Praia do Evaristo – Evaristo
Praia da Balbina – Evaristo

Italië
Positano – Amalfi
Spiaggia Del Morto – Cagliari
Tuerredda beach – Cagliari
Spiaggia Porto Pirastu – Cagliari